בעת מבצע "צוק איתן" המקום הפופולרי ביותר בקיבוץ שלי לאחר השקיעה היה גבעת קבר השייח', המאפשרת תצפית על כמחצית הרצועה. גם משפחות עם ילדים יכולת למצוא שם, עד שהרבש"ץ גרש אותנו (אין לנו כיפת ברזל וגם לא ממ"ד, כך שזה לא ממש חשוב היכן אתה עומד). והנה, בעת אחד השיגורים, שאל ילד קטן את אמו: אמא, למה הדברים האלה נופלים? האם הפנתה אותו אלי בטענה ש"דני יודע להסביר הכל, גם את מה שאינו יודע". (נשבע לכם שהכל אמת, חוץ מהמשפט האחרון). אז הנה אני מרים את הכפפה.
הסיבה הידועה לכולנו מדוע דברים נופלים היא כמובן כוח המשיכה (כבידה, גרביטציה). כולנו גם למדנו שמי שניסח את חוק כוח המשיכה היה איזיק ניוטון: שני גופים יימשכו זה אל זה ביחס ישר למסה שלהם וביחס הפוך לריבוע המרחק ביניהם. כוח המשיכה פועל כאמור באופן הדדי: הרקטה מושכת את כדור הארץ כפי שכדור הארץ מושך את הרקטה, אך מאחר ומסתו של האחרון גדולה בהרבה, הרקטה תיפול אליו ולא להיפך.
הכבידה היא הכוח החלש ביותר מבין ארבעת הכוחות היסודיים בטבע. האחרים הם הכוח האלקטרומגנטי והכוח הגרעיני החלש והחזק. רק להשוואה, הכוח הגרעיני ה"חלש" חזק פי אלף מיליארד מיליארדים מהכבידה, והאלקטרומגנטי חזק עוד הרבה יותר. מדוע הכבידה, למרות "מסכנותה" היא כה משמעותית? מפני שטווח פעולתה הוא אינסופי (בניגוד לכוחות הגרעיניים) ומפני שהוא פונקציה של המסה של הגופים, שהיא תמיד חיובית, בניגוד למטען החשמלי של כוכבים, שיכול להיות אפס כי המטענים החיוביים והשליליים בהם מבטלים זה את זה.
גם ההיסטוריה של הכבידה מוכרת. אריסטו סבר שגופים נופלים לאדמה מפני שיש להם "נטייה" כזו, זה חלק מטבעם. הוא גם סבר שמהירות הנפילה נקבעת לפי משקל כל גוף, והיה צורך בגלילאו שיבוא ויוכיח שבתנאי ריק (כלומר אם נתעלם מהחיכוך שיוצר האויר), נוצה ואבן הנזרקים ממגדל פיזה יפלו באותה המהירות. אחר כך בא ניוטון עם התפוח שלו, ולבסוף אינשטיין, שתיאר את הכבידה במונחים מדויקים יותר של גאומטריית זמן ומרחב. בחמישים השנים האחרונות מנסים מדענים לאחד את תורת היחסות עם תורת הקוואנטים וליצור "תאוריית כבידה קוואנטית" שבה יש חלקיקים נושאי
כבידה בשם גרביטונים, שרק צריך עוד
לגלות אותם.... ההנחה היא שהכבידה מורכבת מגלים (כמו האור והקול), ויש אדוות של גלי גרביטונים במרחב, שמציאתן תהיה עדות מכרעת להתרחשות המפץ הגדול.
החוק של ניוטון רלבנטי לא רק בפיזיקה. העובדה שעצמת המשיכה נקבעת גם ע"י הפרשי המסה/ המשקל שבין הגופים וגם ע"י המרחק ביניהם, מאפשרת השלכות והשוואות גם לתחומים אחרים. האם "כבידה" היא הסיבה למשיכה שיש לנהריה על עברון, להרצליה על גליל ים, לרחובות על קבוצת שילר או לירושלים על רמת רחל? האם אחת הסיבות שבנגב יש יותר קיבוצים שיתופיים מאשר במרכז או בצפון היא שרובם רחוקים יותר ממרכזים עירוניים גדולים ומפתים? ואם היתה מוקמת, כפי שתוכנן פעם, עיר בצומת מעון שלידנו, היה הקיבוץ שלי שונה היום? לא קשה לנסח מהם המרכיבים (תעסוקה, אפשרויות בילוי ועוד) ההופכים גודל וקרבה להשפעה "כבידתית" בין עיר לקיבוץ. בשנים האחרונות הצלחנו לפתח דווקא "אנטי-גרביטון" – חלקיק שכשהוא פוגע באנשים מסוימים הוא גורם להם לעבור מהעיר לקיבוץ, אבל הוא תקף רק במובן של מקום המגורים, בעוד הם ימשיכו לעבוד ולבלות בעיר.
אגב – בישראל נוסד השנה "הפרוייקט לגרביטציה מודעת". שותפים בו אפילו שני ד"ר לפיזיקה. מטרתם היא ליצור תאוריית כבידה חדשה, אשר תצרף את השפעת התודעה, אנושית או אלוהית, למשוואות הפיזיקליות. אם יתקבל מודל כבידה חדש כזה יהיה לדעתם צורך להסכים עם קיומו של כוח עליון, אלוהים או מה שהמדענים קוראים "סינגולריות" (ייחודיות). זהו ניסיון להעביר את עקרונות תורת הקוואנטים, אל הרמה המאקרוסקופית, של כוכבים וגלקסיות, ולמצוא הסבר חלופי להשערות בדבר חומר אפל ואנרגיה אפלה, שהועלו כדי להסביר את הפער הגדול בין עצמת כוח הכבידה ביקום לבין המאסה הנדרשת לשם כך.
מי שהתרומם עד כאן, שיזהר לא ליפול. צוק איתן אמור להיות חזק ומאסיבי, אך אין הוא מבטיח בשום צורה שלא נוכל ליפול ממנו, בגלל הכבידה כמובן. אז כשהתותחים רועמים (במובן הכי מרעיש ולא מטאפורי שאפשר) המוזות נכנסות לממ"ד. עכשיו אתה רגוע, ילד?
דני ברזילי