דעת יחיד: חיזוי פוליטי
ד"ר איציק קורן, מגן
ארבעה תסריטים לעתיד מפלגת "העבודה" * וגם בקשה: עמיר פרץ - תפתיע אותנו
רשימה טובה - השבוע הצצתי ברשימות המועמדים לכנסת מטעם המפלגות השונות. לטעמי, הרשימה הכי אטרקטיבית היא דווקא זאת של מפלגת העבודה. יש בה שילוב של כל מה שאני, כאזרח, מחפש: חברים עם ניסיון לצד חברים חדשים, רובם אנשים נקיי-כפיים שמאחוריהם רקורד של עשייה, ובעיקר - סדר היום החברתי של מדינת ישראל באמת מעניין אותם. מה צריך לעשות כדי לאפשר לנבחרת הזאת להנהיג את המדינה? הסקרים שמנבאים את העתיד מתנדנדים סביב עשרים חברי כנסת למפלגת העבודה, ואולי כינור שני בתזמורת העתידית שתנהיג את המדינה.
ד"ר דוד פסיג, כאיש מדע העוסק בחיזוי העתיד, במאמרו "מוטת-זמן-עתיד כמיומנות קוגניטיבית בחקר העתיד" (המופיע באתר שלו: ,(http://www.passig.comמדבר על ארבע דרכים לחיזוי העתיד. אציין את הדרכים שהוא מציע, וארשום את התסריטים למפלגת העבודה, שלדעתי מתאימים להם.
הזרם הקלאסי - מתמקד בחיזוי מגמות, ומתבסס על ההנחה כי בהיסטוריה מתקיים תהליך אבולוציוני. לגבי מפלגת העבודה, במקרה הזה, מדובר בתסריט של הסקרים. מפלגת העבודה תזכה בעשרים חברי כנסת בקירוב. הסיבה העיקרית לכך שהמפלגה לא ממריאה היא שהעומד בראשה, עמיר פרץ, לא נתפס בציבור כמנהיג וכאדם שיכול לעמוד בראש המדינה.
זרם התסריטאים - יוצא מנקודת ההנחה שגם באמצעות המתודולוגיות הרווחות היום, עדיין לא ניתן להבין במידה מספקת כיצד מתפתחות מערכות ולערוך תחזיות. זרם זה טוען כי ככל שהתמורות מואצות יותר, מהימנות המודלים שברשותנו הולכת וקטנה. לכן מבקשים העתידנים מזרם זה לחזות מספר תסריטים סבירים ואפשריים, לנתחם ולנסחם היטב - במטרה לתכנן עם הארגונים את פרוצדורות התגובה המותאמות להם. במקרה הזה, בנוי התסריט על אירועים מפתיעים שיכולים לשנות את תוצאות הבחירות לטובת מפלגת העבודה.
תסריט ראשון: הציבור חש מיאוס רב מהנבחרת של "קדימה" (אולמרט, פרס, הנגבי, בראון, דליה איציק, רמון), וגם מזו של ה"ליכוד" (ביבי, כחלון, לבנת, נווה), מכיר בערך של נבחרת העבודה ומחליט להכניס חברי כנסת מהרשימה המועדפת עליו.
תסריט שני: ניצחון החמאס ברשות הפלסטינית הפך שם את הטיפול באזרח המדוכא והמנוצל לאבן יסוד במדיניות החדשה, המשפיעה גם על הבוחר בישראל - והאזרח הישראלי בוחר בסדר היום החברתי.
תסריט שלישי: במערכת הבחירות מסתירים את עמיר פרץ, ושאר המועמדים הפופולאריים, כמו: עמי איילון, פרופ' ברוורמן, שלי יחימוביץ, אופיר פז פינס - נותנים את הטון ומצליחים לשכנע את הציבור להצביע למפלגת העבודה.
הזרם הפראי - יוצא מנקודת ההנחה, שאם הארגון יחשוב דווקא על התסריטים הבלתי הגיוניים שעלולים להתפתח, ויגזור מהם פרוצדורות תגובה למקרה בו אכן יתממשו - הוא יכין עצמו להתמודדות טובה יותר עם כל אפשרות, מורכבת וקיצונית ככל שתהיה. מטרת הזרם השלישי היא מה שמכונה לפתוח "קלפים פראיים" (wild cards) ולהכין את הארגון לכל מצב אפשרי. תסריט פראי אפשרי: עמיר פרץ, העושה חשבון-נפש, מבין כי במקרה הטוב יתקיים התסריט הראשון, כי במשא-ומתן על הקמת הקואליציה הוא ידרוש להיות השר החברתי ומרכז הפורום החברתי בממשלה, וכי במקרה הטוב מאוד הוא גם יקבל את המינוי הזה. לפיכך פרץ מכריז: כולנו ביחד, אין מלפני ואין מאחוריי, מי אמר שראש מפלגה צריך להיות גם ראש ממשלה (מה-גם שמדובר במפלגה שסדר היום שלה לבחירות הקרובות הוא חברתי) - ואז הוא ממנה את אחד מחברי הרשימה, נניח את פרופ' ברוורמן או עמי איילון, כמועמדי המפלגה לראשות הממשלה. במקרה כזה יהיה עמיר סגן ראש הממשלה, השר הממונה על האג'נדה החברתית ומרכז פורום השרים האלה בממשלה. עוד לפני הבחירות תוצג הממשלה העתידית והציבור יבין את איכות הרשימה. עמיר יוכר מייד כמנהיג שידע גם לוותר לטובת המדינה, ואני מניח שהסקרים יראו תוצאות אחרות: לפחות עוד עשרה מועמדים ייכנסו לכנסת ומפלגת העבודה אולי תהיה המפלגה הגדולה בכנסת.
זרם מעצבי העתיד - לעומת שלושת הזרמים הקודמים - גורס שאין זה מתפקידם של חוקרי העתיד לערוך תחזיות, אלא עליהם לעזור לחברי מערכת חברתית, פוליטית או עסקית כלשהי לעצב בעצמם דימויים עתידיים או חזון עתידי משותף, הנובע מתוך התבונה הקולקטיבית שלהם. זרם זה החל לפלס דרכו באקדמיה באמצע שנות ה-80, וכיום הוא נחשב לדומיננטי ביותר. התסריט במקרה הזה דומה לתסריט שהצגתי בסעיף הזרם השלישי, כי הוא מעצב דימויים עתידים של ראשי מפלגות, כך שתפקודם הטוב ביותר יהיה מותאם לציפיות של הציבור מהם.
תהיה הפתעה? כל מערכת הבחירות הנוכחית החלה מהבחירה של עמיר פרץ להנהיג את מפלגת העבודה, ואחריה התרחש המפץ הגדול - כולל התפקדות חברים איכותיים למפלגת העבודה. אז: עמיר, בבקשה - למענך, למען סדר היום החברתי, למען מדינת ישראל - תפתיע אותנו.
ש: הכותב הוא מרכז תוכנית המצוינים במכללה להכשרת מורים על-שם קיי בבאר-שבע